RSS

Mengapai Hasrat Terpendam

25 tahun dulu apabila permohonan kak mah untuk melanjutkan pelajaran ke universiti gagal, kak mah ingat berakhirlah hasrat dan cita-cita kak mah tu. Rupa-rupanya bila dah berada di usia begini, Allah masih memberi kak mah peluang untuk mengapainya. Terpulang kak mah sama ada ingin merebut peluang ini atau membiarkannya berlalu pergi...

Kak mah banyak kali berfikir apabila mendapat tawaran ini. Banyak perkara yang berlegar-legar di fikiran kak mah. Semua hal sama ada tugas sebagai pendidik dan keluarga perlu kak mah fikirkan. Kak mah tak mau cita-cita yang dikejar menjadi kekangan untuk kak mah menggalas tanggungjawab sebagai pendidik dan ibu. Apa pun yang kita impikan, tugas dan keluarga berada paling atas. Janganlah yang dikejar tak dapat yang dikendung jatuh berciciran. Bukan begitu?

Apabila kak mah mendapat maklumat program ini dijalankan secara online dan hanya perlu pergi kuliah di U untuk perkara-perkara tertentu, semangat kak mah berkobar kembali.Kak mah tidak akan mempersia peluang yang mungkin datang sekali dalam seumur hidup kak mah ini. Kak mah dah bulat hati untuk menerima cabaran ini dan pastinya kak mah akan buat yang terbaik!

Kak mah cuma berharap , apa yang kak mah lakukan ini menjadi sumber inspirasi dan semangat buat anak kak mah, juga anak-anak didik kak mah di sekolah. Usia bukan penghalang untuk kita menuntut ilmu..ilmu dunia dan akhirat. Berusahalah menjadi yang terbaik semasa belajar di sekolah kerana cabaran hidup dan persaingan untuk anak-anak kita pada masa depan sudah pasti terlalu hebat untuk mereka menempuhnya.

Sebagai ibu bapa dan pendidik semestinya kita mengharap dan mendoakan yang terbaik buat anak-anak kita. Mudah-mudahan mereka menjadi insan cemerlang yang dapat berbakti kepada agama, bangsa dan negara satu masa nanti. InsyaAllah...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments: