RSS

Buat sebaik mungkin...walau bukan terbaik

Kelmarin dan hari ini merupakan hari kuliah bersemuka bersama pensyarah jika mengikut jadual asal semasa pendaftaran dulu. Disebabkan kedatangan untuk kuliah ini tidak lagi diwajibkan maka kak mah tidak menghadirinya disebabkan hari sabtu adalah hari bekerja ( cuti berganti ). Kekangan masa yang mendesak untuk memberi maklumbalas terhadap tajuk-tajuk forum yang diberikan juga merupakan faktor kak mah dan rakan-rakan berasa lebih penting menyiapkan tugasan yang sedia ada berbanding kami terpaksa berjalan jauh menghadiri kuliah tersebut. Walau bagaimanapun jika kami betul-betul memerlukan bantuan pensyarah untuk memahami sesuatu isu yang kami tidak faham, sudah pasti kami akan merujuk pada mereka pada kuliah2 akan datang.

Tugasan mendatang yang perlu kak mah siapkan ialah tugasan Bahasa Inggeris. Kami diminta membuat satu esei mengenai dua program bahasa Inggeris yang dijalankan di sekolah. Tugasan ini menyumbang 20% daripada keseluruhan markah untuk semester ini. Tugasan ini harus diselesaikan sebelaum 25 Mei 2011. Buat masa ini kak mah sibuk mengumpul bahan-bahan yang berkaitan yang diperolehi dari rakan2 yang mengajar subjek tersebut juga bahan-bahan sampingan lain yang dikira dapat membantu. Mengenai penggunaan Bahasa Inggeris kak mah yang sedikit lemah untuk menyiapkan esei ini bukanlah satu masalah yang besar pada masa ini. Kita beruntung kerana terdapat pelbagai kemudahan di internet yang dapat membantu kita melakukan terjemahan bahasa dengan begitu baik sekali.

Prinsip kak mah ialah, cuba sedaya yang termampu dan jangan sekali mengalah dalam menyiapkan tugasan yang diberi. Mungkin bukan waktunya kak mah mampu buat yang terbaik atau mengejar yang terbaik...bagi kak mah dapat menyiapkan apa yang diminta dengan sebaik mungkin sudah merupakan satu kejayaan yang besar buat diri kak mah...InsyaAllah...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS