RSS

Berbelanjalah Ala Kadar

Semalam kak mah sempat berjalan-jalan di sekitar bandar Manjung dan Sitiawan. Boleh tahan sesak juga jalan raya walaupun hujan turun renyai2. Di sana sini penjual dan promoter berteriak dan cuba mendekati pelanggan. Ketika sampai di bank, kak mah didekati dan dipujukrayu untuk menukar ASTRO biasa kepada ASTRO BEYOND atau untuk lebih mengujakan mengambil pakej yang boleh dirakam siaran. "Meriah nanti raya kak menonton siaran ASTRO . Akak boleh rakam kalau tak sempat tengok". Kak mah angguk dan ucap terima kasih jer. Yang kak mah dengar banyak sangat yang percuma! percuma! percuma! bila promoter2 ni mengiklankan barang2 mereka. Sana sini jualan murah hari raya. Yang kak mah pasti tiap ujung bulan bil yang perlu dibayar akan bertambah dan melambung tinggi kalau kita tergoda dengan semua yang ditawarkan!

Banyak juga tempat yang kak mah tinjau dan pastinya meriah dengan pengunjung yang datang untuk mencuci mata atau pelanggan yang mencari barang keperluan. Kak mah mungkin bukanlah tergolong dalam golongan orang yang begitu teruja untuk menukar perabot atau langsir setiap tahun. Rasanya langsir kak mah sekarang pun dah dua tahun kak mah guna. Masih kelihatan menarik dan belum pudar jadi kak mah rasa bukan satu keperluan untuk ditukar. Sofa lagilah mungkin dah lapan tahun digunakan dan masih berkeadaan baik, tak perlulah membazir membeli yang lain. Berhiaslah ala kadar.Yang penting rumah kelihatan kemas dan bersih. Ramadhan bulan keberkatan,bukan bulan pembaziran. Tak kiralah kita ni dari golongan sederhana atau kaya raya sekalipun.

Bercerita pasal persiapan hari raya ni teringat pula masa kak mah zaman kanak-kanak dulu. Ayah kak mah memberi kami dua pilihan sama ada ingin membeli kasut raya atau kasut sekolah yang baru. Biasanya jika kami melihat kasut sekolah sudah lusuh, kami akan memilih untuk membeli kasut sekolah. Maka berayalah kami dengan kasut sekolah tersebut! :-) Baju raya pula biasanya sedondon dan daripada kain-kain murah saja. Masa tu dah seronok sangat, sebab itulah masanya kami dapat memakai baju baru...Dalam seminggu tu dua helai baju raya itulah yang dicuci dan dipakai berulangkali bila bertandang ke rumah-rumah jiran. Itupun kami dah cukup megah menggayakannya :-)

Kuih-muih jangan katalah...pelbagai jenis biskut ada. Tinggal memilih dan tunjuk mana yang berkenan di hati. Bab biskut ni terkenanglah pula kak mah semasa zaman anak dara dalam lingkungan umur 16 dan 17 tahun dulu. Masa tu kak mah dengan adik memang membuat sendiri biskut raya ni. Kakak2 yang besar dah berkahwin,jadi kak mah dengan adiklah yang mengambil alih tugas menyediakan biskut2 moden ni. Emak kak mah hanya membuat kuih2 tradisional saja. Setakat menyediakan 10 jenis biskut tu memang petik jari jerlah orang kata. Nampak macam pakar jerkan...tapi sebenarnya biskut tu adunannya semua sama. Kak mah cuma buat dalam macam2 color jer. Nak nampak kelainan kak mah letaklah manik atau buah ceri di bahagian atas. Tapi kalau rasa...sumpah semuanya sama jer :-)

Begitulah masyarakat kita bila menjelang Ramadhan dan Syawal. Sanggup berhabis-habisan sama ada di pasar Ramadhan atau di Bazar Hari Raya. Kadang2 terfikir pula, betulkah bulan puasa ni untuk kita menahan lapar atau dahaga? Kalau dilihat dari perbelanjaan yang dikeluarkan untuk membeli makanan rasanya melebihi daripada hari-hari biasa. Jadi di mana fadilat puasa itu? Fikir-fikirkanlah dengan apa yang kita amalkan selama ini...Semoga kita semua mendapat keberkatan di bulan penuh kerahmatan ini.

Buat ibu bapa yang mempunyai anak-anak, beringatlah ketika berbelanja. Ada tanggungjawab yang lebih penting di hujung dan awal tahun nanti. Janganlah sampai setiap kali tiba waktu pembayaran buku dan yuran kita asyik memberi seribu alasan untuk menangguh pembayaran atau menimbulkan rasa kurang puas hati terhadap sekolah atas bayaran yang dikenakan. Jika kita sanggup berhabis untuk membeli barang sekadar untuk menunjuk dalam seminggu dua, mengapa kita tidak boleh berhabis untuk menanam modal/saham pada anak-anak kita untuk masa depan mereka... Ubahlah gaya hidup kita...Islam cara hidup kita.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments: