Korang kenal ke sejenis makanan dulu2 bernama "sagun". Bukan shogun ek...Walaupun dah berpuluh tahun tak jumpa makanan ni,tapi kak mah masih ingat lagi. Jiran kak mah pakar buat sagun ni,dan dia jual lima sen utk satu bungkus panjang tu. Kalau tak ingat cuba tengok gambar di bawah ni...
Inilah rupa bungkusan sagun tu. Paling menarik kalau terbatuk atau tersedak, alamat tersemburlah kuih itu ke muka orang depan... Di sini kak mah ada jumpa resepi buat sagun ni. Boleh jugak try buat ni...
200 g kelapa parut putih
250 g tepung beras
Gula halus/kastor (ikut suka manisnya)
Cara membuatnya:
1. Kacau kelapa parut atas api perlahan hingga pucat warnanya.
2. Masukkan tepung beras, kacau 15-20 min lagi hingga campuran menjadi kering, wangi, peroi dan rangup. Bubuh ke dalam mangkuk dan biar sejuk.
3. Boleh digaul terus dengan gula dan disajikan.
Macam senang jerkan...jom kita buat...
0 comments:
Post a Comment